Priča o Djerdapu

Planinska etno kuća
U srcu nacionalog parka Djerdap


Da li znate koje su prednosti naše lokacije?

Geopark Djerdap
Prvo područje u Srbiji priključeno
Uneskovoj globalnoj mreži geoparkovaGeološko nasledje

Izmedju mogobrojnih objekata geološkog nasledja, svakako je najveći i najmarkatniji - Djerdapska klisura. Poznata je i po imenu Gvozdena vrata i najduža je klisura probojnica u Evropi (preko 100 km). Geološka, prirodna i kulturno-istorijska vrednost ovog područja je nemerljiva.

Nacionalni park Djerdap


Zanimljivo za Djerdapsku klisuru je i to što se ona može doživeti na dva potpuno drugačija načina: sa kopna i sa vode. Ukoliko ste se ka Kladovu zaputili iz pravca Požarevca, veći deo puta vodi uz reku, ili se pogled pruža na nju. Svakako jedinstven doživljaj i prizori koji ostavljaju bez daha... Svi koji su Djerdap doživeli i sa vode govore kako je to jedan sasvim drugačiji i neponovljivi doživljaj.
Svesni ove činjenice, snažno preporučujemo da ne propustite krstarenje Djerdapskom klisurom koje mi organizujemo, u sklopu naših usluga.

Ostali objekti koji spadaju u geološko nasledje, a koje svakako preporučujemo da posetite su: Kanjon Boljetisnke reke (koji Vam je odmah pored puta ukoliko dolazite Djerdapskom magistralom), Rajkova pećina u Majdanpeku, Blederijski vodopadi i Prerasti u kanjonu Vratne.


Prirodno nasledje

Mnogobojni su objekti prirodnog nasledja u ovako velikom geoparku, ali mi svakako izdvajamo i preporučujemo da posetite: Veliki Štrbac i Mali Štrbac - kompleks izuzetne lepote sa predivnim vidikovcima. Do vidikovaca od kojih zastaje dah dok se pogled pruža na prelepu klisuru, postoje pešačke staze koje kreću od samog Dunava, ali je pristup moguć i sa planinske strane, terenskim vozilima i kvadovima. Obzirom da naša usluga uključuje i terensko vozilo koje Vam je na rasploganju dok ste naši gosti... Možda se u Vama probudi avanturistički duh...

Mali i Veliki Strbac
Veliki Strbac


Kulturno nasledje
Prošlost, istorija, legende i misterije...

Brojne priče, predanja i istorijske činjenice svedoče o Djerdapu... Voleli bismo kada bismo mogli sve da ih ispričamo i podelimo, ali to bi potrajalo verovatno onliko dugo koliko su i nastajale - čitavu večnost.
Počnimo od muzeja "Lepenski vir " - arheološko nalazište praistorijskog naselja koje svediči o životu na ovim prostorima oko 9.000 godina pre nove ere... Pročitajte prethodnu rečenicu još jednom, ali polako... Da, 9.000 godina pre nove ere. Definitivno Vam preporučujemo da obidjete ovaj lokalitet, jedno je od najpoznatijih nalazišta iz ovog perioda, kako u Evropi, tako i u Svetu, a ukoliko putujete ka Kladovu iz pravca Požarevca, bukvalno Vam je na dohvatu ruke.
O tvrdjavama Golubac, Dijana (Karataš) i Fetislam (Kladovo) se mogu napisati (i već jesu) zasebne knjige i sigurni smo da ste već čuli za neke od priča i predanja o njima.
Ono što bismo mi posebno istakli, ako je uopšte moguće isticati bilo šta, je Trajanova tabla - latinski natpis posvećen rimskom caru Trajanu koji je uklesan u stenu. Postavljen tamo gde je Dunav najuži i najdublji... Postavljen izmedju 1. i 2 veka... Njome je označen završetak izgradnje Trajanovog dunavskog puta... Da, izmedju 1. i 2. veka... Put načinjen usecanjem litica i podupiran gredama... Moramo istaći da je tablu moguće videti jedino sa vode, a imajući u vidu njenu kulturno - istorijusku vrednost, mi gotovo insistiramo da ovu znamenitost posetite. Iz tog razloga mi organizujemo ture - krstarenje Djerdapskom klisurom u trajanju od 90 minuta, kako biste tragove istorije mogli da vidite i sa vode... Kako biste Djerdap doživeli iz najboljeg mogućeg ugla.

lepenski vir
trajanova tabla


Nadamo se da smo uspeli da Vam dočaramo makar delić onoga šta Vas očekuje ukoliko rešite da odmor provedete u Kladovu i u nacionalnom parku Djerdap... I ne, samo vikend Vam neće biti dovoljan, ali i to je početak. Ono što Vam mi garantujemo, to je da ćete se vratiti opet.

Vila Promaja


Kontaktirajte nas
rezervišite smeštaj ili krstarenje


  +381 63 270635  

WhatsApp - Viber


GIZ
Hvala Vam na interesovanju.